keskiviikko 25. maaliskuuta 2020

Näyteikkuna

                                                   Näyteikkuna - window display 


Näyteikkunalla on 1-3 sekuntia aikaa herättää ohikulkijan mielenkiinto, välittää jokin viesti sekä erottua muista yrityksistä eli kilpailijoista. Näyteikkuna on yrityksen mainospaikka siinä missä lehti-ilmoitus ja verkkosivut. Näyteikkuna rakentaa myymälästä saatavaa mielikuvaa, kertoo liikeidean ja se on osa kokonaisviestintäketjua (AIDA). Tuotteiden ja niiden muodostama kokonaisuus luovat koko näyteikkunan idean. Näyteikkuna toimii 24/7 vuorokaudessa. Sen on siis hyvä olla hyvin huoliteltu ja ilmettä kannattaa vaihdella säännöllisesti. Hyvin suunniteltu ja toteutettu näyteikkuna lisää myyntiä. 

Näyteikkunan rakenteita: 

  • avoin - näkymä myymälän sisätilaan
  • takaosasta suljettu 
  • matalataustainen ikkuna


Näyteikkunaa lähdetään rakentamaan erilaisilla sommitteluperiaatteita ja alla listattuna muutamia, joihin perehdyimme tänään paremmin. Symmetrinen - Tuotteet ovat suurinpiirtein samankokoisia keskiakselin molemminpuolin. 

Epäsymmetrinen - Epäsymmetrisessä sommittelussa asettelu on vapaampaa ja perustuu vastakohtiin. Tuotteet on voitu asetella vain toiseen reunaan, ylös tai alas.

Kolmiosommittelu - Tuotteet tai mallinuket asetellaan kolmion muotoon. Tarkoituksena, että kolmion avulla ryhmittelyyn syntyy diagonaalinen linja, joka ohjaa katsetta. 

Graafinen materiaali - Logo ja Julisteet. 

Tyhjätila - Esimerkiksi tausta voidaan jättää tyhjäksi kun halutaan nostaa jokin tuote selkeästi esille. 

Hintaviestintä -  Asiakas tekee ostopäätöksen hintaviestinnän perusteella.

Valaistus - Kohdevalot, epäsuora valaistus ja tehostevalot. Valaisimen suunta ja etäisyys. Korostus ja varjot.                          Tuotesijoittelu. Valon voimakkuudet sekä värisävyt (kylmä, lämmin). Tilan koko. 

Monokrominen eli yksivärisyys - Hallittu kokonaisuus, yksi pääväri. 

Teema - Kampanja, joulu, pääsiäinen tms. 

Rytmi & ryhmä - Rytmittämällä oikein tuotteet saadaan houkuttelevan sekä myyvän näköisiksi. Ryhmällä tarkoitetaan samantyylisiä tai -muotoisia esineitä. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti